Trafalgar Square

Trafalgar Square med National Gallery i baggrunden
Trafalgar Square med National Gallery i baggrunden

Trafalgar Square er Englands midtpunkt på mere end én måde. I pladsens sydlige ende ligger det tidligere Charing Cross. Det punkt hvorfra alle afstand til London blev målt. For lang tid siden er dette ”kryds”, som blev opført af Edward I i 1290 til ære for sin hustru Eleanor, dog blevet erstattet af en statue af Charles I siddende på en hest.

Den store konstruktion blev færdiggjort i 1845 og har efterfølgende nydt stor popularitet. Desuden bliver det store pizza-formede areal ofte anvendt i forbindelse med politiske demonstrationer.

Monument med Lord Nelson helt i toppen
Monument med Lord Nelson helt i toppen

Mesterværket på pladsen er dog uden tvivl den store statue af Lord Nelson. Hele pladsen blev designet som en hyldest til Nelsons militære sejr under Slaget ved Trafalgar i 1805. Her kan man også se fire store løver i bronze udformet af Landseer. Løverne er placeret ovenpå kæmpestore granitsokler.

Statuen og andre bygningsværker i området var tidligere hjem for store flokke af duer. I forlængelse af et projekt, der skulle nedsætte antallet af fugle, er flere af disse blevet renoveret. Det var dog et kontroversielt projekt, da fuglene i sig selv også var en populær attraktion.

Foruden at fungere som vejkryds for flere store kørebaner er der også meget andet at se på pladsen. Overalt er der springvand designet i den Neo-klassiske stil, som nærmest dannede skole for, hvordan offentlige pladser skulle se ud i flere årtier.

På pladsens nordlige side ligger National Gallery, som er et af verdens fremmeste kunstmuseer. Foruden sin enorme samling af malerier er bygningen i sig selv et kunstværk.

Øst for pladsen ligger St. Martins-in-the-Fields kirke. Mod syd ligger Whitehall og mod øst ligger South Africa House med sin fantastiske udstilling af afrikanske dyr.

For besøgende ved juletid er trætændingsceremonien værd at tage med. Traditionen har fundet sted siden 1947. Hvert år sender Norge en kæmpe rød- eller ædelgran til London for at vise briterne deres taknemmelig for støtten under Anden Verdenskrig. Træet bliver rejst og pyntet, og Oslos borgmester tænder træet sammen med Westminsters borgmester.

I kort afstand fra Trafalgar Square venter andre spændende oplevelser som f.eks. Churchill Museum og Downing Street nr. 10 (premiereministerens hjem siden 1732). Besøg også Doktor Johnsons (forfatter og ophavsmand til det første britiske leksikon) hus og British Museum, som rummer et af verdens største samlinger af kulturgenstande.